Međunarodni dan žena slavi se svakog 8. marta, ovaj dan nastao je kao dan borbe za ženska ljudska prava (nema posebne veza sa karanfilima, osim što nam budi lepa sećanja na mame i bake <3). Ovog marta mi smo napravili BeoBalet ciklus “Poznate balerine koje su menjale svet”.

Ana Pavlova (1881-1931)

Ana Pavlova je bila ruska primabalerina. Karijeru je započela u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu gde je nastupala u baletima Krcko orašćić, Žizela, Bajadera. Potom, bila je član trupe Ruski balet koja je nastupala u Parizu i koja je bila jedna od najuspešnijih i najpoznatijih baletskih trupa svog vremena. Godine 1911. oformila je svoju trupu u Londonu sa kojom je nastupala širom sveta. Poznata je po solo-sceni Umirući labud koju je plesala uz muziku Kamija Sen Sansa. Pavlova je zauvek promenila sliku idealne balerine svojim vitkim, laganim i krhkim izgledom koji je odudarao od snažnih i mišićavih tela njenih koleginica.

Galina Uljanova (1919–1998)

Galina Uljanova je bila ruska primabalerina. Bila je vodeća balerina u dve najveće balestke kuće tog perioda: Marijiskog teatra u Sakt Peterburgu i Boljšoj teatra u Moskvi. Premijerno je izvela Prokofjeve balete Romeo i Julija i Pepeljuga. Smatra se da je ona bila inspiracija Prokovijevu za lik i ulogu Julije u istoimenom baletu. Pored toga što je bila balerina, Uljanova je bila talenntovana glumica, pa je nastupala i u pozorišnim predstavama.

Margo Fontejn (1919–1991)

Margo Fontejn je bila engleska balerina. Nastupala je u Kraljevskom baletu u Londonu. Njena karijera trajala je preko pedeset godina – poslednji put je nastupila pred publikom sa sedamdeset godina. Najzapaženije nastupe ostvarila je u baletima Labudovo jezero, Žizela i Uspavana lepotica.

Alisija Alonso (1920-2019)

Alisija Alonso je bila poznata kubanska balerina. Sa devetnaest godina se razbolela i delimično je oslepela, ali to je nije sprečilo da postane prva balerina u Američkom baletskom pozotiršu. Bila je posebno znana po interpretacijama uloga u baletima Žizela i Karmen, koje se i danas smatraju jednim od najpoznatijih u baletskoj istoriji.

Maja Plisecka (1925–2015)

Maja Plisecka je bila ruska balerina, koreografkinja, rediteljka i glumica. Odrasla je u baletskoj porodici. Nastupala je kao primabalerina Boljšoj teatra u Moskvi, nakon što je Galina Uljanova otišla u penziju. Plisecka je bila poznata po viskoim skokovima, fleksibilnim leđima, dugim rukama i gracioznom pokretu koji su zajedno doprineli izuzetno upečatljivom izgledu na sceni. Njene najpoznatije uloge bile su u baletima Labudovo jezero, Karmen i Uspavana lepotica. Karijera joj je trajala neobično dugo za jednu balerinu – čak šezdreset godina. Kritičari su je smatrali jedinom pravom naslednicom legendarne Ane Pavlove.

Natalija Makarova (1940 –)

Natalija Makarova je ruska primabalerina i koreografkinja. Nastupala je Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu, a zatim i sa Američkom baletskom pozorištu u Njujorku i Kraljevskim baletom iz Londona. Tokom baletske karijere, Makarova je sa uspehom nastupala u svim baletima klasičnog repertoara. Smatra se da je Makarova jedna od najprefinjenijih i najgracioznijih balerina koje su nastupale na sceni. Naon što je završila baletsku karijeru, nastupala je na Brodveju u mjuziklu Na vrhovima prstiju.

Silvi Gilem (1965 -)

Silvi Gilem je francuska primabalerina, prvakinja Baleta Pariske opere. Zahvaljujući ulozi Odete/Odilije u Labudovom jezeru postala je druga najmlađa primabalerina Pariske opere. Njen umetnički izraz krasi velika fleksibilnost i velike ekstenzije. Gilem je takođe autorka edukativnog plesnog programa koji se sastojao od pet savremenih koreografija i arhivskih snimaka sa njihovih izvođenja. Ovaj program je bio emitovan na televizijama širom sveta sa velikim uspehom.

Svetlana Zaharova (1979–)

Svetlana Zaharova je ruska primabalerina. Bila je vodeća balerina u Boljšoj teatru u Moskvi i u Milanskoj Skali. Zaharova se smatra jednom od najsvestranijih balerina. Ostvarila je zapažene uloge u baletima Labudovo jezero, Uspavana lepotica i Bajadera, ali i u modernim baletima Serenada, Apolo, Manon i Sad i nekad. Zaharova je nastupala na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Misti Kouplend (1982–)

Misti Kouplend je američka balerina i prva afroamerička balerina koja je postala prvakinja Američkog baletskog pozorišta. Na početku karijere nastupala je u savremenim baletima, a posebno su bili zapaženi njeni nastupi uz dela Tvajle Tarp i Filipa Glasa. Iako se tokom karijere susrela sa izazvoima zbog boje kože i građe koja je odstupala od građe drugih balerina, Misti Kouplend se zahvaljujući svom talentu i upronom radu izborila za vodeće uloge u najvećim balteskim pozorištima. Kasnije je dobila uloge i u klasičnim baletima, kao što su Uspavana lepotica, Don Kihot, Labudovo jezero i Bajadera.

Polina Semionova (1984–)

Polina Semionova je ruska balerina i profesorka baleta, prvakinja Američkog baletskog pozorišta i Berlinskog državnog baleta. Među ulogama koje su obeležile njenu karijeru ističu se uloge u Krcku oraščiću i Bajaderi, a jedna od njenih najpoznatijih uloga je uloga Tatjane u Evgeniju Onjeginu.

Lidija Pilipenko (1938–2020)

Lidija Pilipenko je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i koreografkinja. Bila je direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Tokom karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani i Atini. Poznata je po ulogama u baletima Čudesni mandarin, Labudovo jezero, Karmen, Uspavana lepotica. Takođe, autroka je libreta i koreografije za dela Banović Strahinja, Večiti mladoženja i Šeherezada.

Višnja Đorđević (1938-2017)

Višnja Đorđević je bila srpska primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu i koreografkinja. Bila je direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Prva uloga bila je uloga Jele u baletu Đavo na selu. Njena interpertacija Ane Karenjine u istoimenom baletu se smatra najboljom interpretacijom na ovim prostorima. Pored ove uloge, nastupala je i u baletima kao što su Žizela, Labudovo jezero, Ohridska legenda. Nakon karijere posvetila se pedagoškom radu. Zaslužna je za obnavljanje Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Dušanka Sifonis (1933–2016)

Dušanka Sifonis je bila srpska balerina i koreografkinja koja je postigla naveće internacionale domete. Karijeru je započela u Narodnom pozorištu u Beogradu. prekretnicu u njenoj karijeri imala je uloga Žizele u istoimenom baletu koju je odigrala rekordnih 177 puta na sceni Narodnog pozorišta. Ovu ulogu izvodila je svuda po Evropi uključujući i Boljšoj teatar. Zahvaljujući talentu i tehnici, drugi deo karijere provela je u Parizu. Njenu karijeru u Parizu obeležilo je izvođenje modernih baletskih koreografija.

Jovanka Bjegojević (1931–2015)

Jovanka Bjegojević je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Igrala je veliki broj uloga u klasičnom i savremenom baletskom repertoaru. Zahvaljujući odličnoj igračkoj tehnici često je gostovala svuda po Evropi. Nastupala je u baletima Labudovo jezero, Pepeljuga, Dvoboj.