Kraljevski dvor Dedinje
Sa najvećim zadovoljstvom najavljujemo da će balerine BeoBaleta posetiti Dvorski kompleks, u četvrtak 2. avgusta. 2018. Obilazak je koncipiran tako da se naše balerine u pratnji izvanrednog dvorskog vodiča Jane Urošević upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom Dvorskog kompleksa. U predstojećoj čarobnoj turi, naše balerine će obići velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorsku kapelu posvećenu Svetom Andreju Prvozvanom, Krsnoj slavi Kraljevske Porodice.

Dvorski kompleks dinastije Karadjordjević nalazi se na najvišoj tački Dedinjskog brega, a okružuju ga uredjeni vrtovi i parkovi u engleskom i francuskom stilu.

p02bs

Kraljevski Dvor na Dedinju izgradjen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu Nj.V. Kralja Aleksandra I. Projektanti su bili arh. Zivojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma, i koja je sagradjena po uzoru na crkvu manastira Sv. Andreja na Tresci, zadužbinu Kralja Vukašina.

p03s

Oko Dvora su podignute pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa. Iz Dvora koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjačku šumu, Topčider i Avalu.

Prostorije u prizemlju veoma su raskošno opremljene. Kamenom popločani Svečani hol ukrašen je kopijama fresaka iz Dečana i Sopoćana. Plavi salon je opremljen u baroknom stilu, a Zlatni salon u renesansnom, kao i velika Trpezarija. U tim prostorijama mramorni stubovi nose raskošne kasetirane drvene tavanice sa bronzanim lusterima. Ove su prostorije ukrašene dragocenim slikama, škrinjama i predmetima iz kraljevske zbirke. U istom renesansnom stilu opremljene su i prostorije Velike i Male biblioteke.

p04as

Beli dvor je izgradjen nesto kasnije od Kraljevskog Dvora i započet je sa idejom da bude dom za tri sina Kralja Aleksandra I Karadjordjevića, ali je nakon njegove smrti u Marseju u njemu živeo Knez Pavle sa svojom porodicom do 1941. godine. Nakon toga Beli dvor je sve do 2001. godine koriscen uglavnom za smestaj inostranih gostiju i za organizaciju protokolarnih prijema. Danas u Belom dvoru niko ne zivi, ali je prepun umetnickih dela iz Kraljevske kolekcije.

p22as

Zgradu, koja je gradjena od 1934. do 1937. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Djordjević. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremjenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.