Počinje BeoBalet ciklus koncerata Klasika za decu. Svakog meseca organizovaćemo koncert klasične muzike za decu u Kući kulture (Serdar Jola 11). Cilj je da deca kroz ovakve koncerte upoznaju što više klasičnih instrumenata, te različitih kamernih sastava i naravno najveće kompozitore klasične muzike.

Prvi koncert u okviru ciklusa Klasika za decu održaće Trio Artium, u subotu, 2. decembra u 18:30h. Ovaj fantastičan trio čine Marija Radović (klavir), Marijana Radosavljević (sopran) i Milan Rakić (klarinet). Repertoar tria obuhvata kako originalna, tako i za ovaj sastav prilagođena dela različitih epoha, a posebno mesto zauzimaju dela domaćih autora.

Tokom godina primetili smo da jako mali broj dece posećuje koncerte klasične muzike. Teorije oko ovog fenomena su različite. Neke od najzanimljivijih nama su da deca ne razumeju klasičnu muziku, da nemaju koncentraciju da sede mirno ili da prave buku… i tako dalje. Mi sa ovim stavovima ne slažemo, mada mislimo da svaka aktivnost zahteva pripremu. Ako bolje razmislimo tako je i sa odraslim ljudima (sa svima nama).

Poenta ciklusa koncerata Klasika za decu je da im prvo probudi maštu, upozna ih na kreativan način sa klasičnom muzikom i pripremi za slušanje tih koncerata u budućnosti!

Našu publiku želimo da povedemo na putovanje kroz epohe, gde mogu da zamisle arhitekturu, koncerte sale, haljine i opšte događaje za koje su konponovana dela klasične muzke. Svako vreme ima svoju muzku, da bismo razumeli klasičnu muziku prvo moramo da naučimo da putujemo kroz vreme. Nama to zvuči kao sjajna zabava za naše devojčice. :) Zatim želimo da ih upoznamo sa zvucima različitih instrumenata. Želimo da razvijaju svoje kritičko mišljenje. Zašto im se nešto dopada ili ne dopada. Nikako ne želimo da ih teramo da uče godine života kompozitora ili godine kada su dela napisana. To je čisto reproduktivno znanje koje ne služi ničemu – sem ako niste muziolog :) (mi smo bili očajni na časovima muzike kada su nas iznova i iznova samo godine pitali…).

Svako ko kaže da deca ne mogu mirno da sede i koncentrisano slušaju koncert – nije dobro obavio svoj posao! Deca najlepše slušaju, osećaju i raduju se. Oni su zahvalini na svakoj maloj čaroliji. Potrebno je samo malo da se potrudite da im otvorite jedan novi svet i bićete nagrađeni najboljom publikom na svetu!

Dobrodošli na prvi koncert ciklusa Klasika za decu!

PS: Haljine se podrazumevaju! <3 <3 <3