Drugi koncert u okviru BeoBalet ciklus Klasika za decu održaće kvartet Mistik cello u nedelju, 21. januara u 18.00 u Kući kulture Beograd. Ovaj čaroban kvartet čine talentovane čelistkinje: Mima Vrbanić, Nevena Busarac, Milica Grujić i Sandra Grujić.

MistikCello BeoBalet

Mima Mistic CelloRazgovarali smo sa Mimom, Anom, Milicom i Sandrom o muzici, čelu, modi, ljubavi i sreći. Ove čarobne čelistkinje otkrivaju nam svoj umetnički koncept i pripremaju nas za njihov fantastičan koncert. Mi se veoma radujemo što imamo veliko zadovoljstvo da organizujemo ovaj koncert, jer kada smo ih mi prvi put slušali ostavile su ogroman utisak na nas. Srećni smo što će ih naše princeze upoznati i uživati u zaista magičnom koncertu! Tako se gradi ljubav, interesovanje i poštovanje prema klasičnoj muzici i koncertima kod dece – potrebno je malo magije i malo čarolije… <3 <3 <3

 


Kako ste izabrale ime kvarteta “Mistik cello”? 
Dugi niz godina smo svirale zajedno u raznim pratecim sastavima, sa raznim izvodjacima, sto na koncertima, gostovanjima, spotovima, muzickim festivalima i slicno. Na jednom od nastupa gde smo nastupile kao trio, trazili su da se predstavimo imenom kao prateca grupa. Kroz salu smo prokomentarisale da bi mogle da se zovemo Mistik u skladu s našim temperamentom. I tako je nastao Mistik. A ubrzo i ideja da oformimo jedinstven sastav – Cello kvartet “Mistik Cello”. (Sandra)

Cello kvartet BeoBalet

 

Kako ste se upoznale, od kada se znate – kako ste rešile da osnujete kvartet? Upoznale smo se jos davnih studentskih dana, radeci zajedno na raznovrsnim projektima. Sticajem razlicitih okolnosti ali slicnih interesovanja cesto smo se nalazile na istom mestu u isto vreme. Razgovarajuci, upoznavajuci se, shvatile smo da je san svake od nas bio da sviramo u kvartetu cela. Inicijativom Mime Vrbanic to se I realizovalo. (Milica)

 

Šta vam je bio cilj – Šta vam je danas cilj? Vaš sastav se razlikuje od svega što se danas nalazi na beogradskoj muzičkoj i umetničkoj sceni – repertoar, aranžman, imidž, stil, marketing… nekako dobijamo utisak da ste vi više od muzičara… Da niste vile? Muzika je ta koja je glavni pokretač, koja nas motiviše da stvaramo i uživamo zajedno u našem malom ali dragocenim “misticnom” carstvu, a cilj nam je bio i ostao da taj osecaj i emociju podelimo s drugima. 
Nas repertoar je prilicno raznovrsan. Na njemu se nalaze gotovo svi muzički žanrovi. To su naše omiljene kompozicije i pesme koje smo obradile i prilagodile prirodi našeg instrumenta. Sve aranzmane radimo same, samim tim svaki je jedinstven, originalan u našem svojstvenom stilu. Pored muzičkih detalja vodimo računa i o estetskim detaljima. Volimo da se poigravamo s modom, sminkom i frizurama… Zapravo, nas posao je jedna slozena kreativna igraonica. Ps: nekada se prerusimo i u vile… :) (Mima)

Mistik Cello kvartet

 

Gde u budućnosti vidite kvartet “Mistik cello”?  U buducnosti bismo volele sebe da vidimo na festivalima i koncertima sirom sveta. Jedan od planova nam je da zavrsimo snimanje nekoliko novih aranzmana u studiju, a ostale planove ostavicemo neotkrivene. Nismo mi slucajno “misticne zene”. ;) (Mima)

 

Kako ste odlučile da svirate violončelo?  Zapravo nije bilo mesta na violini… Hehehhe… šalimo se…
Bila je to ljubav na prvi pogled.
Cello je najmagicniji instrument na svetu. Njegova boja je negde najpribližnija boji glasa, a korpus najpriblizniji obliku ljudskog tela. Ima nezan i prijatan ton koji oplemenjuje i dira pravo u srce i dušu. (Sandra) 

 

Kada deca mogu da počnu da sviraju violončelo i koliko mora da se vežba? Trebalo bi da se počne što ranije (7 – 9 god.) kako bi se raslo sa svojim instrumentom i ovladalo veštinama, odnosno tehnikom sviranja. Potrebno je da se svakodnevno vezba, nije dovoljan samo talenat. ;) U početku je to, naravno, mnogo manje. Program je manje zahtevan i lakše ga je savladati. Kasnije je sve zahtevniji i potrebno je više sati vezbanja, recimo od 3 – 4h.
(Nevena)

Mistik Cello

 

Koji je vaš omiljeni koncert? Za ovih pet godina, koliko sviramo zajedno, imale smo veliki broj koncerata i nastupa kako u zemlji, tako I inostranstvu. Ni  jedan nastup nas nije ostavio ravnodusnim, ali onaj koji je probudio najjace emocije u nama jeste definitivno koncert koji smo odrzale povodom naseg petog rodjendana. Na tom koncertu su se emocije mogle “seci nozem” u vazduhu. Bilo je prelepo. I sada kada pricamo o tome uvek imamo osmeh na licu I osecaj ispunjenosti i zadovoljstva. (Milica)

 

Šta najviše volite da svirate, a šta da slušate?  Šta će biti vaš repertoar na koncertu 21. januara?  Kada je muzika u pitanju, ne volimo da je klasifikujemo – delimo. Slušamo i sviramo sve muzičke žanrove, a muziku delimo iskljucivo samo na dobru i lošu.
Za Koncert 21. Januara za Naše male dame – balerine,  smo pripremile poseban program. Pored klasičnih numera iz poznatih baleta izvešćemo i nekoliko poznatih pop i rock pesama. Nadamo se da ćete uživati zajedno s nama. (Mima)

 

Neka napomena ili savet za naše devojčice za vaš predstojeći koncert? <3 Nek se pripreme da zaplovimo u čarobni svet muzike. (Nevena)

 

Cilj ciklusa koncerata Klasika za decu je da se upravo kroz ovakve koncerte deca upoznaju sa što više klasičnih instrumenata, te različitih kamernih sastava i naravno krucijalnim delima i kompozitorima klasične muzike. Pored toga mi učimo i kako se ponaša na koncertu! Pre par dana jedna mama nam je rekla kako su u školi njene ćerke učili kako se ponaša u pozorištu – naša mala devojčica je rekla “Ja znam ako se ponaša u pozorištu. Ja idem na balet.” – Mission complete…

 

Haljine za koncert se naravno podrazumevaju! <3