Sve je počelo 50-ih godina. “Ružni” božićni džemperi postali su popularni 50-ih godina sa masovnom komercijalizacijom Božića. Prvo su bili poznati kao “Jingle Bell džemperi” i imali su diskretne božićne ukrase. Originalni handmade božićni džemperi nikada nisu bili zamišljeni da budu „ružni“, oni su zapravo bili prilično umetnički, radosni, mekani i puni ljubavi.

Što čini ružan božićni džemper? Pa, pre svega, ružan božićni džemper po definiciji je svaki džemper s božićnom temom koji se smatra neukusnim, neukusnim ili kitnjastim. Što više ukrasa (ili bolje tematike, zavisi o tome koga pitate), to bolje.

Kult “Ugly Sweater“ nije bio planetarno popularan i prisutan u medijima sve do 80-ih, kada je postao popularan i na TV-u.

80-e i 90-e velika popularizacija i transformacija tradicije

Lik koji je popularizovao praznične džempere sa čudnim šarama bio je Cliff Huxtable iz emisijeThe Cosby Show. Do kraja decenije bilo je uobičajeno da ih nose voditelji specijalnih novogodišnjih i božićnih emisija.

Tokom devedesetih, ova tradicija se ugasila, ali nikad u potpunosti. Prekretnica je bila kada se lik Mark Darcy osramotio u filmu Dnevnik Bridžit Džouns iz 2001. godine sa jednim od najsmešnijih dizajna koji se mogu videti na ekranu. Dizajneri su ručno pleli te jedinstvene džempere!  Nakon toga, “ružni” praznični džemperi ušli su u 21. vek u punom sjaju.

2000-te Zabava počinje

U Vankuveru su Chris Boyd i Jordan Birch pokrenuli prvu božićnu žurku džempera. Ideja se ubrzo proširila širom Kanade i SAD, a kasnije i širom sveta. Zabave su se pretvorile u masovne događaje, često u znak podrške dobrotvornim akcijama.

Do 2007. godine pretrage “ružnih” božićnih džempera počele su da rastu na Google platformi, a zatim se trend vratio i u tradicionalne medije na velika vrata.

Početkom decenije, različiti modni dizajneri predstavili su kolekcije božićnih džempera sa prepoznatljivim kitmnjastim, “ružnim” i pre svega smešnim motivima. Ubrzo su prodavnice prihvatile trend, i danas ove kultne džempere možete kupiti svuda.

Poznate ličnosti, TV zvezde, pa čak i političari ukrcali prihvatili su ovaj trend, i sada je to postao uobičajeni praznični prizor.

Proslavite Ugly Sweater – Nacionalni dan – 21. decembar!

Društveni mediji su naravno imali ogroman uticaj na ovaj trend. Mladi su počeli da kupuju vintage džempere i da se takmiče ko ima “najružniji”. Internet je pomogao da se ovaj talas rasprostrani sve dok nije postao globalni! Tako da sada imamo čak i nacionalni Dan ružnih božićnih džempera, a to je 21. Decembra. To je dan kada svoj praznični džemper nosite glasno i ponosno.

Kako napraviti zabavu Ugly Sweater

  1. Odaberite datum i mesto za svoju zabavu.
  2. Napravite kreativne pozivnice
  3. Pošaljite svoje pozivnice za zabavu u ružnom božićnom džemperu na vreme.
  4. Isplanirajte jelovnik.
  5. Pronađite Ugly Sweater Party dekoracije.
  6. Isplanirajte igrice Ugly Sweater Party.
  7. Ne zaboravite na nagrade Ružni džemper.

Kako ocenjivati takmičenje za “najružniji” džemper

  1. Kategorije za ocjenjivanje. Osmislite nekoliko različitih kategorija za različite nagrade. ( što više, to bolje :))
  2. Nalepnice za glasanje.
  3. Najjači aplauzNagrade.

Mi na BeoBaletu pravimo žurku i kreativnu radionicu 17. decembra!