Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Od tada škole u Srbiji sa svojim djacima organizuju svečane akademije u čast srpskog princa, monaha, književnika i prvog arhiepiskopa nezavisne Srpske pravoslavne crkve – Svetog Save.

Rastko Nemanjić je najmlađi sin Stefana Nemanje. Rođen je 1169. godine, a 15 godina kasnije dobio je od oca deo države kojom je trebalo da vlada, ali Rastko je otišao na Svetu Goru gde se zamonašio i dobio ime Sava. U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla i Haritopula izdejstvovao samostalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju. Značajan je i kao pisac prvog srpskog Nomokanona, Žitija Svetog Simeona, Studeničkog i Hilandarskog tipika. Umro je u Trnovu 25. januara 1236. godine. O njemu su napisane mnogobrojne pesme i narodne umotvorine.

Svetosavske perece

Jedno od najlepših sećanja iz detinjstva za mene je proslava Svetog Save u školi.
Vladala je neka svečana atmosfera. Hor se trudio da najbolje otpeva himnu… školom se orilo – “Uskliknimo s ljubavlju… ” mali glumci dramske sekcije su ponosno glumili  Rastka Nemanjića plemenitog princa (za mene je ovo uvek bio deo nacionalnog srpskog Šekspira <3)!  Ali mi deca smo svake godine jedva čekali da se svečana akademija završi, i da dobijemo toliko čekane i željene perece! :) To je tradicija koju smo mi kao deca obožavali.  Zapravo i danas mi je prva asocijacija na Svetog Savu baš pereca – i mislim da je to jedini dan u godini kada ih jedem i kada mi obavezno u glavi iskaču veoma autentična sećanja iz Osnovne škole & Gimnazije!

To je tradicija koji želim da prenesem i na naše devojčice, zbog toga u BeoBaletu danas svi jedemo perece!

Meni je moja baba za Svetog Savu pravila perece. <3

Ukoliko neko želi danas da se zabavi u kuhinji sa svojom decom, kao i da razvije tradiciju mešenja pereca za Svetog Savu, evo recepta:

Svetosavske perece, sastojci:
500 g brašna plus brašno za oblikovanje pereca,
3 dl mlakog mleka ili vode,
50 g otopljenog maslaca ili margarina,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
20 g svežeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:
50 ml vode,
1 kašičica sode bikarbone,
morska so po potrebi

Priprema:
Umesite testo na uobičajen način. Testo upakujte i ostavite na toplom mestu da se udvostruči. Podelite ga na 10, 20 ili više delova, napravite loptice, ostavite ih da odstoje desetak minuta, a potom oblikujte perece i to tako što ćete napraviti rolnicu dužine oko 30 cm. Za premaz prokuvajte vodu i dodajte sodu bikarbonu. Prohladite smesu i premažite perece, pospite ih solju i pecite dok ne porumene na 200 stepeni.