Prolecni koncert BeoBalet hor copyDečiji hor BeoBalet održaće tradicionalni Prolećni koncert u subotu, 25. maja u 12.00 časova u Legatu Petra Lubarde. Ulaz na koncert je slobodan.

Dečiji hor BeoBalet  danas broji nešto malo manje od 100 članova, a zvanično hor postoji tri godine. Hor je nastao u nameri da deci još više razvijemo muzikalnost i sluh, ali i da ih upoznamo sa čarolijom i magičnom energijom koju hor nosi. Horom diriguje Senka Rajšić, a devojčice će na klaviru pratiti Sanja Stevanov.

Na Prolećnom koncert BeoBalet hor izvešće repertoar od 20 pesama koje su podeljene u tri raličita bloka – dečija muzika, pop hitovi i internacionalne pesme kao što su Nel blu dipinto di blu i Bésame Mucho.

Pozivamo decu da sa nama provedu jednu posebnu subotu u Legatu Petra Lubarde i da nam se pridruže na koncertu na kome ćemo zajedno da pevamo najpoznatije dečije pesmice, kao što su Nek svud ljubav sja, Drugarstvo, Deca su ukras sveta, Kad si srećan, Ljubav je to, Baloni, Kad snovi krila dobiju i mnoge druge.

Svi posetioci imaju priliku da prisustvuju i stručnom vođenju kroz Legat Petra Lubarde od 11.00 časova, kako bi se upoznali sa jednim od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara.

Petar Lubarda

Legat Petra LubardePetar Lubarda, jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara, rođen je 1907. godine u Ljubotinju kraj Cetinja, a umro je 1974. godine u Beogradu. Jedini je jugoslovenski umetnik čiji je rad reprodukovan u „Istoriji modernog slikarstva“ Herberta Rida. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Petar Lubarda, slikar snažnih, emotivnih kompozicija epskih razmera uvodi jugoslovensko slikarstvo pedestih godina prošlog veka u novo razdoblje savremene umetnosti. Njegova izložba 1951. godine u galeriji ULUS zvaničan je datum istorije umetnosti kojim se obeležava uvod u razmatranje estetike modernosti i raskid sa tradicionalnim. Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih figura koja prevazilazi nacionalne okvire i uspešno se realizuje na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Petar i Vera - Arhiva Kuce legata BeogradPetar Lubarda je od 1957. godine, zajedno sa suprugom Verom, živeo i stvarao u vili u Iličićevoj ulici broj 1. Po slikarevoj želji a nakon njegove smrti, Vera Lubarda je 1974. godine poklonila gradu Beogradu Lubardine slike, crteže, nameštaj i slikarski pribor iz njegovog ateljea u Iličićevoj ulici. U delu kuće otvorena je postavka sa Lubardinim delima i tako je nastao Legat Petra Lubarde.
Kuća legata je ustanova kulture koju je Skupština grada Beograda osnovala 2004. godine sa ciljem da preuzme brigu nad legatima poklonjenim gradu Beogradu. Kuća legata se trenutno stara o osam legata. To su legati Petra Lubarde, Olge Jevrić, Nedeljka Gvozdenovića, Cuce Sokić, Milenka Šerbana, Rista Stijovića, Veljka Petrovića i Milene Jeftić Ničeve Kostić.