BeoBalet i Muzička škola u Kovinu organizuju zajednički koncert povodom Međunarodnog dana žena. Koncert će se održati u subotu, 7. marta u 17.00 časova u Centru za kulturu Kovin.

Koncert je posvećen svim velikim ženama – onima koje su menjale istoriju i budućnost, ali i onima koje su nas rodile, čuvale, mazile… Svako od nas okružen je divnim ženama – bakama, mamama, ćerkama, suprugama, sestrama, tetkama, drugaricama… Njihov nije jedan dan, njihov je svaki dan! Mi samo biramo ovaj datum kako bismo imali još jedan povod da vam podarimo koncert pun muzike i baleta, lepote i radosti!

8. martDa se podsetimo da je međunarodni dan žena dan posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ženska ljudska prava, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u Americi.

Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin.

Žene tada nisu primale bombonjere, već šetale ulicama zahtevajući da im se dozvoli da obavljaju javne funkcije.

Međunarodni dan žena 8. martZapanjujuć je podatak da je Švajcarska, iako među prvim zemljama koje su praznovale, ženama omogućila da glasaju tek 1971, dok im je u švajcarskom kantonu Unutrašnji Apencel pravo na glasanje u vezi sa lokalnim pitanjima dodeljeno tek 1991.