U okviru BeoBalet ciklusa pripremili smo operu za decu!

Koncert najlepših operskih ljubavnih arija održaće se u nedelju, 20 februara u 13.00 u holu hotela Hyatt Regency. Nastupa talentovana pijanistkinja Katarina Nikolić i uspešna solo pevačica Radmila Stanišić. Ulaz na koncert je slobodan, uz prethodnu obaveznu rezervaciju mesta putem mejl adrese office@beobalet.com. Dress code za decu: elegant. Koncert je namenjen deci od 4 do 15 godina, a roditelji mogu uživati u Tea House ambijentu ili na nedeljnom ručku u Metropolitan Grill restoranu.

Program ovog koncerta je zamišljen tako da slušaoce sprovede kroz različite epohe operskog stvaralaštva.

Prvo prolazimo kroz epohu baroka, vreme kada je  nastala opera. U Hendlovoj ariji  Lascia ch’io pianga, iz opere Rinaldo, Almirena se nalazi u zatočeništvu, i peva o tužnoj sudbini koja ju je zadesila. Nakon toga dolazimo do perioda klasicizma. Mocart je, pored Betovena i Hajdna, najveći predstavnik ovog perioda. Mocart je napisao preko 20 opera, od kojih se mnoge i danas izvode. Ova arija, L’amero saro costante, deo je opere Kralj pastir. U njoj Aminta peva o tome kako će zauvek voleti svog dragog i kako će mu biti odana.

Prelazimo u period romantizma. Ovaj period ćemo vam predstaviti dvema pesmama Rimskog – Korsakova. Najveći deo njegovog stvaralaštva pripada operi. U svojoj muzici on je dosta koristio elemente ruskog folklora i bajkovite motive, što ćete i čuti u ovim pesmama.

Ravel je francuski kompozitor, najpoznatiji je po svojoj kompoziciji Bolero. Međutim, on je dosta dela komponovao i za glas. Bio je nadahnut različitim kulturama, pa je ova pesma, La-bas, vers l’eglise, jedna od pet pesama koje su komponovane na motive grčke muzike. Ova pesma govori o ljubavi i zajedništvu.

I srpski kompozitori su se bavili operskim stvaralaštvom. Jedan od njih je bio i Petar Konjović. Kao i Rimski – Korsakov, i Konjović je nadahnuće za svoju muziku tražio u narodnim melodijama. Najbolja njegova ostvarenja su upravo dela pisana za glas. Ova narodna pesma – Pušči me, uvrštena je u Desetu Mokranjčevu rukovet, to su pesme sa Ohrida. Konjović ovu narodnu pesmu takođe obrađuje. Pesma govori o zaljubljenoj devojci, koja moli svoju majku da je pusti da vidi svog dragog.

Za kraj, predstavićemo vam dve operske arije Gaetana Donicetija. On je jedan od najvažnijih kompozitora operske muzike.

Adina je mlada djevojka, veoma obrazovana, ali isto tako i vrlo hirovita. U nju se zaljubljuje Nemorino, ali mu ona tu ljubav na početku ne uzvraća. Nemorino nabavlja ljubavni napitak, nadajući se da će mu on pomoći da osvoji Adinu. Kako priča odmiče, na samom kraju, zatičemo Adinu koja, ovom arijom, moli Nemorina da ne napušta zemlju, da ne ide u vojsku, jer ga svi tu vole, i tu su njegovi prijatelji, a zapravo mu, stidljivo, poručuje da ostane zbog nje, jer ga ona voli.

Arija Norine iz opere Don Paskvale nam predstavlja Norinu, mladu ženu, koja nam čita jednu priču o ljubavi. Nakon ispričane priče, ona nam objašnjava kako zna sve trikove ljubavne veštine.

Svet opere je čaroban i beskrajan. Nadamo se ćemo se opet sresti, sa nekim novim pričama i novom muzikom.

Katarina Nikolić je rođena u Nikšiću 1997. godine. Klavir je počela da svira sa sedam godina i osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo“ u Nikšiću u klasi prof. Veselinke Šubarić. Srednju školu je završila u Muzičkoj školi ,,Stanković“ u klasi prof. Ivane Matijević. Osnovne akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Tokom svog školovanja Katarina je pohađala brojne majstorske kurseve kod renomiranih pijanista i pedagoga: Dejana Sinadinovića, Jokut Mihajilović, Nevene Popović, Vedrane Kovač, Borisa Kraljevića. Od svoje osme godine učestvuje na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima sa kojih ima preko dvadeset nagrada u disciplinama klavir solo i kamerna muzika.

Katarina je svirala u različitim kamernim sastavima (klavirski duo, duo klavir-violina, duo klavir-harmonika, trio sa dva glasa). Sa orkestrom Muzičke škole ,,Dara Čokorilo“ je izvodila Sen Sansov ,,Karneval životinja“.  Nastupala je u sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Artget, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus i drugim značajnim salama u Beogradu, kao i u svim značajnim salama u Nikšiću i Podgorici. Nosilac je nagrade Olivera Đurđević Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.

Radmila Stanišić (1994) rođena je u Nikšiću, Crna Gora. Osnovno muzičko obrazovanje započela je u muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću, na Odsijeku za klavir. Nakon drugog razreda niže škole, prelazi u muzičku školu „Kosta Manojlović“ gdje i završava nižu školu za klavir.

U ovoj Školi školske 2010/11. godine upisuje solo pjevanje (nižu muzičku školu), u klasi profesorke mr Svetlane Vranić, gdje nastavlja školovanje i, u istoj klasi, završava srednju muzičku školu. Tokom obrazovanja na Odseku za solo pevanje učestvovala je na različitim kursevima i takmičenjima na kojima je osvojila brojne nagrade.

Svoje dalje obrazovanje nastavlja akademske 2017/18. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Odseku za Solo pevanje, u klasi redovnog profesora mr Anete Ilić.

U toku studija bila je učesnik koncerata katedre Odseka za Solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, na koncertima klase prof. mr Anete Ilić, kao i na koncertima „Odabrani za odabrane“  (2018, 2019. i 2021. godine).

U akademskoj 2019/20. godini učestvovala je na Međunarodnom takmičenju solo pevača „Nikola Cvejić“ gdje je ostvarila sljedeći uspjeh: Međunarodno takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić“ – Ruma (2019), druga nagrada, peta kategorija i Međunarodno takmičenje solo pevača „Nikola Cvejić“ – Ruma (2019), specijalna nagrada (učešće pjevača u jednoj od operskih predstava koje su na tekućem repertoaru opere i teatra „Madlenijanum“)

Sa vokalnim ansamblom Anticum i ženskim horom Estrella, uz pratnju gudačkog orkestra Mladi simfoničari, učestvovala je na koncertu zapadne duhovne muzike Gloria in excelesis deo, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Pored svog muzičkog obrazovanja, Radmila Stanišić je završila Filološku gimnaziju u Beogradu i apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, smjer Klasične nauke.