1001 nocDa li ste spremni za čarobno putovanje?

BeoBalet organizuje interaktivno čitanje bajki iz 1001 noći u četvrtak, 13. februara u 18.00 časova. Ulaz je slobodan, ali je potrebno prijaviti se putem mejla: office@beobalet.com. Postoji i jedna poseban uslov za decu – Ponesite vašu čarobnu baterijsku lampu! :)

Zajedno letimo na na čarobnom ćilimi u noći punoj zvezda i snova!

Biće to nezaboravan doživljaj za sve nas gde ćemo upoznati duha iz čarobne lampe, te čarobni svet sultana i kalifa, princeza koje svojim pripovedanjem uspevaju da odagnaju zlu sudbinu koja ih čeka, kao i čarobnjaka, gusara… Neke od najpoznatijih priče iz 1001 noći su Aladin i čarobna lampa, Putovanje Sindbada Moreplovca, Ali-baba i četrdeset razbojnika i druge.

Knjiga Priča iz 1001 noći stvarana je više od šest vekova i predstavlja kapitalno delo arapske kulture. Zbirku su prikupljali razni autori, a veruje se da je nastala po uzoru na persijsku knjigu “Hiljadu mitova” dinastije Sasanida. Priče je preveo i zapisao arapski propovednik Abu abd Alah Muhamed el-Gahehigar u 9. veku. Najpoznatija priča o Šeherezadi nalazi se u uvodnom delu i dodata je kasnije u 14. veku, kako bi priče dobile povezanu strukturu.

Šeherzadino pripovedanje trajalo je noćima. Ona bi priču uvek prikinula tamo gde je ona najzanimljivija. Nakon što je prošla 1001. noć, Car je bio uveren da je Šeherzada dobra, plemenita i verna. U međuvremenu, rodila mu je i čak tri sina. Zato joj odluči poštedjeti život.

Car Šahrijar doveo je najbolje pisare koji su zabilježili ove zanimljive priče u knjigu priča naziva “Hiljadu i jedna noć”.