Mart je mesec gitare!

Ovog marta od 12. do 17. održaće se jubilarni 20. Guitar Art Festival pod sloganom Applause! Festival je u svoje dve decenije postojanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca, već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju. Tokom 6 festivalskih dana održaće se 9 velikih koncerata, a Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 zemalja sveta. Po prvi put ove godine, festivalski centar biće Kombank dvorana.

BeoBalet ima iznenadjenje! Naše balerine i roditelji idu na dva koncerta na Guitar Art Festivala! Zajedno slušamo novu gitarsku supergrupu Kings of Strings The Youngsters, a onda idemo na spektakularni gala koncert temišvarske Filharmonije Banatul i solista koji će nastupati u okviru tri najpopularnija koncerta za orksetar i gitaru Hoakin Rodriga!

U duhu ovogodišnjeg slogana Guitar Art Festivala mi imamo žlju da damo: veliki APLAUZ za festival, veliki aplauz za sve muzičare i umetnike, veliki aplauz za naše balerine i na kraju veliki aplauz za nas! Gvoždje se kuje dok je vruće, deca se vaspitavaju primerom i zato svi na koncerte! ;)

Banatul

Kings of String The Youngsters

četvrtak, 14. mart | 20.30 | Kombank dvorana

Nova festivalska produkcija i projekat “Kings of String The Youngsters” ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk, to su Mozes Rosenberga iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez „manouche“ stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstyle srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Gitaristi potiču iz veoma različitih muzičkih i geografskih područja, od Grčke do Holandije, od buzukija do romskog džeza, spajanje tako raznorodnih nasleđa predstavlja pravi izazov za muzičare. Gitarska grupa “Kings of String The Youngsters” prvi koncert održaće pred beogradskom publikom 14. marta u Kombank dvorani.

Veče Hoakina Rodriga – Tri koncerta za gitaru i orkestar

nedelja, 17. mart | 18.00 | Kombank dvorana

 

Po prvi put u Beogradu nastupiće Filharmonija Banatul iz Temišvara kojoj će se pridružiti solisti: Vojin KocićEma Kapor, Alexander SweteMaroje BrčićZoran Krajišnik i Nemanja Ostojić na svečanom zatvaranju jubilarnog 20. Guitar Art Festivala.

Publika će imati priliku da čuje tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar Hoakin Rodriga.

Prošlogodišnja pobednica velikog takmičenja Guitar Art Festivala Ema Kapor otvara gala veče koncertom za gitaru i orkestar Fantazija za dzentlmena. Zatim, jedan od najuspešnijih mladih srpskih gitarista Vojin Kocić, svira najpoznatije muzičko delo za gitaru i orkestar španskog kompozitora Hoakina Rodriga Koncert za Aranhuez (Concierto de Aranjuez). 

 

Veliko finale koncerta je nastup kvarteta gitara koji čine Alexander SweteMaroje BrčićZoran Krajišnik i Nemanja Ostojić, koji će sa Filharmonijom Banatul svirati Andaluz koncert (Andalusian concerto) za četri gitare i orkestar.