BeoBalet koncert Dzez za decuOsmi koncert u okviru BeoBalet ciklusa Klasika za decu rezervisan je za upoznavanje Džeza, tog specifičnog muzičkog pravca koji je nastao krajem XIX veka u Nju Orleansu.

Koncerti će se održati u nedelju, 24. novembra u 17.00 i 18.30 časova u BeoBalet sali na Novom Beogradu (West 65). Koncert je namenjen deci od 5 do 15 godina, koja će uz naratora i muzičare odleteti na čarobno džez putovanje. Ulaz na koncert je slobodan, ali je neophodna rezervacija mesta putem mejl adrese: office@beobalet.com. (Koncert od 17.00 je otvorenog tipa i namenjen je svoj zainteresovanoj deci, a koncert od 18.30 je zatvorenog tipa i namenjen učenicima BeoBalet škole).

U okviru koncerta Džez za decu nastupa fantastični beogradski džez sastav Gipsy Jazz Trio koji donosi malo drugačiji i energičniji zvuk džeza koji će deci biti veoma zanimljiv. Džez sastav čine Andrija Vojvodić – kontrabas, Nikola Miloradović – saksofon & klarinet i Nikola Burović – gitara.

Deca će pored mogućnosti da čuju neke od najpoznatijih jazz standarda imati priliku da se upoznaju sa istorijom džeza, najvećim džez muzičarima, stilovima džez muzike ali i muzičkim karakteristikama kao što su korišćenje bluz nota, sinkopa, svinga, poliritmova i improvizacije.

Pričaćemo o tome šta znači improvizacija, a probaćemo da improvizujemo i sami.

Džez je vremenom dobio status umetnosti, a postao je osnova bluza i rokenrol muzike. Danas je deci džez nova vrsta klasike. Stvar opšte kulture.