Svetski dan dečije knjige je 2. april. Datum je simbolično vezan za rodjendan jednog od najvećih dečijih pisaca – Hansa Kristijana Andersena. Ovaj danski književnik napisao je najlepše bajke sveta kao što su: Princeza na zrnu graška, Mala sirena, Palčica, Mala princeza, Ružno pače i mnoge druge krucijalne priče koje su bile neizostavan deo detinjstva svih nas.

 

princess-BeoBalet bajke

U svetu se od 1967. godine obeležava ovaj dan posvećen književnom stvaralaštvu za najmladje. Međunarodni odbor za dečiju knjigu The International Board on Books for Young People (IBBY), obeležava 2. april širom sveta da bi što više dece podstakli na čitanje. IBBY ima više od 70 zemalja članica, a svake druge godine dodeljuje nagradu Hans Kristijan Andersen za poseban doprinos promociji dečije knjige na području pisanja i ilustracije. Ova nagrada se često naziva Mali Nobel.

Iskoristite ovaj dan i upoznajte decu sa omiljenim bajkama iz vašeg detinjstva. Bajke su naš prozor u svet mašte! Setite se koliko su bajke bili značajne za vaše detinjstvo i upoznajte vašu decu sa svim onim likovima koji su vas čuvali od mraka, na čijim krilima ste leteli i oni koji su vas naučili da verujete.