Uskrsnji zekaUskrs najradosniji hrišćanski praznik kome se posebno radujemo! Za ovaj praznik vezano je više predivnih tradicija i običaja u kojima učestvuje cela porodica.

Po nama, ovo je jedan od idealnih praznka da vašoj deci napravite magično detinjstvo! Stvarajte najlepša sećanja, jer to je najveće nasledje koje im možete ostaviti! Uživajte u uskršnjoj čaroliji sa vašom porodicom, a mi sa vama delimo našu. <3

Postoji još mnogo običaja koji se vezuju za Uskrs, ali najvažnije je da porodica bude na okupu. Naučite decu našim običajima kroz igru i razonodu, dopustimo im da nam pomognu u farbanju jaja, ukrašavanju uskršnje trpeze, neka kuhinja zamiriše bakinim kolačima, a sve ostalo na porodičnu ljubav.

Uskrs

Neka od mojih najlepših sećanja iz detinjstva vezana su upravo za Uskrs! U našoj porodici postoji tradicija sakrivanja uskršnjih jaja, čokoladnih zeka i poklona za decu u bašti. Moja baba je poklanjala veliku pažnju ovom običaju. Sa nestrpljenjem sam čekala uskršnje jutro i jurila u baštu, da nadjem poklone koje je zeka ostavio. Ponekad bi ih tako dobro sakrila da nisam mogla da nadjem poklone i onda je sledila ona dobro poznata rečenica “Zeka ostavlja poklone samo dobroj deci, ako misliš da si ti ove godine bila dobra devojčica sigurno ti je ostavio nešto”. I onda je kretala prava potera na blago u našem dvorištu!

Ova porodična tradicija nastavljena je u našoj kući do danas. Svaki član naše porodice sada traži poklon od uskršnjeg zeke. Promenili smo kuće, bašte i terase, ali ostala je tradicija uskršnje potere na “blago”, koju prenosimo na svakog novog člana porodice.

Evo jedne divne uskršnje pesmice Saše Božovića za vaše princeze.

USKRŠNJE JUTRO
Uskršnje jutro kad se javi
svakom na licu osmeh zablista
Danas je praznik, danas se slavi
dan vaskrsenja Isusa Hrista.
Šarena jaja na stolu stoje
u ispletenoj korpi od pruća,
svako od nas će dobiti svoje,
ostaće jedno – naš čuvarkuća.
Pozdravimo spasitelja,
njegova je bila želja
da nas vodi ljubav, vera, nada.
Čovečanstvo neka celo
Isusovo sledi delo.
Hristos vaskres – mir Božji neka vlada!
“Kao praznik svetlosti i života, Vaskrs nam otkriva kapije nebeskog sveta, gde anđeoska pesma i molitva blagosarnosti Bogu nikad ne prestaje”, reči su Vladike Nikolaja Velimirovića.
Srećan Uskrs!