Kuca-Kralja-Petra-I-beobalet.comDečiji hor BeoBalet održaće koncert u subotu, 6. maja u 12.00 časova u Kući kralja Petra I.  Horom diriguje Aleksandra Raičević, a devojčice će na klaviru pratiti Ivana Tomić. Ulaz na koncert je slobodan. Preko 50 devojčica učestvovaće na prolećnom koncertu gde će izvesti neke od najlepših dečijih pesmica, kao što su Nek svud ljubav sja, Drugarstvo, Deca su ukras sveta, Kad si srećan, Ljubav je to, Baloni, Kad snovi krila dobiju, Iznad duge i mnoge druge.

BeoBaletPozivamo decu da nam se pridruže na koncertu na kome ćemo zajedno pevati, jer život je mnogo lepši sa muzikom! Svi posetioci imaju priliku da prisustvuju i stručnom vođenju kroz Kuću kralja Petra I, u okviru koga će saznati sve o našem prvom kralju i istoriji ove kuće.

KRATAK ISTORIJAT KUĆE KRALJA PETRA I

Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena 1896. godine, na 88 ari placa, kao vinogradska kuća – letnjikovac na Senjaku, bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića. Projektovana u neorenesansnom stilu, sa elementima baroka, predstavljala je tipičan primer vile u vinogradima onog doba.

BeoBaletKada se Kralj Petar Prvi Karađorđević, nakon pet godina, vratio iz Prvog svetskog rata, 1919. godine, tražena je kuća u mirnom kraju Beograda u kojoj bi kralj živeo. Odabrana je kuća trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je Kralj Petar Prvi proveo poslednje dve godine života. U kuću na Senjaku, Kralj Petar Prvi uselio se 24. septembra 1919. i u njoj je živeo do 16. avgusta 1921. godine. U ovoj kući Kralj Petar Prvi je preminuo.

Još 20-tih godina prošog veka pokrenuta je inicijativa da se Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar I Karađorđević, proglasi za Muzej kralja “Oslobodioca”. Sa tom namerom, kuća je od trgovca Pavlovića otkupljena 1924. godine i dodeljena Ministarstvu prosvete. Ministarstvo prosvete formiralo je Odbor muzeja, sa namerom da se kuća vrati u prvobitno stanje i otvori muzej. Potom je sledilo sređivanje fasade ograde oko imanja i podizanje kapije. Jedna od najlepših kapija u Beogradu napravljena je 1926. godine. Izrada kapije poverena je majstoru-preduzimaču Branku Filipoviću, 17. marta 1926. godine i odobreno je da se na kapiji podigne natpis “Muzej kralja Petra I Oslobodica”. Na natpisu su bile i godina rođenja 1844, godina kada je stupio na presto 1903. i godina smrti 1921. Slova su bila od bakra, pozlaćena, a forma je bila iz Miroslavljevog jevanđalja. Izrada slova poverena je građevinsko-limarskoj radionici Božidara Kosovića. Dvadesetih godina 20. veka poručivana je od Uroša Predića i Aleksandra Deroka izrada predmeta za muzej, međutim, sam muzej nikada nije otvoren. Nakon 1945. godine, sledi burna istorija kuće u ulici Vase Pelagića 40, a tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac koja ju je adaptirala, ona oživljava kao savremeni kulturni centar.

Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija, modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom. Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja.

Godine 2013, Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.

Vrt oko Kuće kralja Petra Prvog, zaštićen je kao okolina spomenika kulture, a u njemu se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, zaštićeno prirodno dobro. Dendometrijske karakteristike stabla magnolije: visina stabla: 9,77 m; obim stabla: 1,74 m; starost stabla oko 110 godina. Dendometrijske karakteristike stabla ginka: visina stabla: 20,23 m; obim stabla: 2,60 m; starost stabla oko 110 godina.