BeoBalet hor održaće dečiji muzički koncert „Ljubav“ 04. juna 2023. godine s početkom u 18 časova na Kraljevskom dvoru povodom Svetskog dana deteta, pod pokroviteljstvom Fondacije Nj. K. V. Prestolonaslednika Aleksandra za kulturu i obrazovanje.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar biće domaćin dečijeg koncerta, kojim obeležavamo Svetski dan detata. Koncert će se održati pod sloganom – Ljubav,  obzirom da ona ima moć da promeni svet, izleči, inspiriše, da snagu, ona je neophodan element svakog srećnog detinjstva.

Upravo ljubav prema kulturi, umetnosti i muzici na ovom koncertu spojila je decu iz Srbije, Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Francuske, Slovenije, Kanade, Rusije, Nemačke i t.d..

BeoBalet hor vodi multitalentovana Katarina Nikolić. Posebna umetnica koja je entuzijazam i ljubav prema muzičkom stvaralaštvu prenela na svu decu.

Katarina Nikolić klavir je počela da svira sa sedam godina, a osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo” u Nikšiću u klasi prof. Veselinke Šubarić. Srednju školu je završila u Muzičkoj školi ,,Stanković” u klasi prof. Ivane Matijević. Osnovne akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Tokom školovanja Katarina je pohađala brojne majstorske kurseve kod renomiranih pijanista i pedagoga.

Od svoje osme godine učestvuje na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima sa kojih ima preko dvadeset nagrada u disciplinama klavir solo i kamerna muzika. Sa orkestrom Muzičke škole ,,Dara Čokorilo” je izvodila Sen Sansov Karneval životinja.  Nastupala je u sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Artget, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus i drugim renomiranim salama u Beogradu, kao i u svim značajnim salama u Nikšiću i Podgorici. Nosilac je nagrade Olivera Đurđević Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.

Razgovarali smo sa Katrinom Nikolić o značaju muzike za razvoj dece i srećno detinjstvo.

Koliko je muzika važna za srećno detinjstvo? Muzika ima zaista veliki uticaj na život deteta kao i na formiranje detetove ličnosti i interesovanja. Blagodeti muzike su ogromne, međutim vrlo je važno napraviti ispravan odabir kada je ista u pitanju jer nije svaka vrsta muzike adekvatna za pravilan razvoj dečije osobnosti.

Muzika ima moć da umiruje i isceljuje, da razvija maštu, oplemenjuje, a naučno je dokazano i da slušanje klasične muzike povoljno utiče intelektualni razvoj.

Šta muzika uči decu? Bavljenjem muzikom, deca prvenstveno spoznaju svoje emocije i čula. Kroz muziku, deca uče da dele i primaju radost i ljubav. Uče da budu posvećeni, istrajni i dosledni. Razvijaju smisao za muzičku estetiku. Bavljenjem muzikom stiču obrazovanje i privilegiju da postanu edukovana publika koja zna da prepozna i da uživa u kvalietnoj muzici. I najvažnije – da znaju da uživaju u lepoti i čaroliji koju muzika pruža!

Koja je razlika izmedju držanja časova klavira i horske probe? Na časovima klavira prvenstveno učimo da sviramo instrument, dok na horskim probama koristimo svoj prirodni i najlepši muzički instrument – glas. Osim toga, časovi klavira su individualnog tipa, dok časove hora karakteriše rad u grupi.

Kao neko kome je primarno zanimanje muzičko izvođaštvo na klaviru, mogu da kažem da pevanje u horu ima veoma važnu ulogu u formiranju ličnosti jednog muzičara, bilo da je u pitanju vokalni ili instrumentalni pravac. Pevanjem u horu, stiče se osećaj za muzičku frazu kao i osećaj za zajedničko muziciranje. Nezaobilazni aspekt jeste osećaj pripadnosti zajednice koja stvara umetnost i ujedno funkcioniše kao jedno.

Koja je tvoja omiljena pesma sa BeoBalet repertoara? Nek svud ljubav sja! Ljubav nas pokreće, inspiriše nas, čuva našu dušu i daje nam snagu.

Šta su novi projekti BeoBalet hora? BeoBalet hor čine čarobne devojčice koje žive umetnost! Raditi sa takvom decom daje prostor za svu moguću kreativnost i sprovođenje ozbiljnih zamisli i ideja. U narednom periodu očekuje nas niz atraktivnih koncerata sa najvećim svetskih hitovima, a pošto smo poznati po tome da smo hor koji voli da priređuje iznenađenja – čekamo vas na Kraljevskom dvoru, 31. maja u 19h!