Deseta sezona BeoBaleta u Kovinu počinje u subotu, 6. oktobra u Centru za kulturu Kovin. Pročitajte intervju i upoznajte novu čarobnu profesorku BeoBalet škole Marijanu Ognjanovski koja počinje da radi u Kovinu! <3

Šta je za tebe balet? Balet je za mene jedan od načina izražavanja, kompleksna umetnost, nešto sto me ispunjava i prožima celu. 

Kada si počela da se baviš baletom? Baletom sam počela da se bavim sa nepune četiri godine. Ne sećam se bas najjasnije svog početka, ali se jasno sećam svoje uloge u baletu “Petar Pan”, igrala sam drvo. :)

Koju ulogu u tvojoj baletskoj karijeri bi izdvojila kao posebnu? Ima ih više, ali prve uloge se najviše sećam. To je varijacija Blagosti ( Clemence ) iz II čina.

Da li balet utiče na odrastanje devojčica i kako? Balet i te kako utiče na razvoj i odrastanje devojčica. Pored toga sto ih uci pravilnom hodu i držanju, gracioznosti, gipkosti, prefinjenosti i ugladjenosti, takodje ih uci i baletskom jeziku, muzici i glumi. Omogućava im da zaplove u čaroban svet mašte, gde zajednickim snagama i trudom stvaraju umetnost.

IMG_0402

Šta po tebi profesorka baleta treba da radi, kakav odnos treba da gradi sa svojim učenicima? Profesorka baleta treba kod svojih učenica da razvije poseban vid poverenja, da ih nauci da su sve balerine u grupi ravnopravne, da su tim i celina. Treba da ih uči baletskim pokretima, a samim tim i da im razvija osecaj da upoznaju svoje telo, da ga slušaju, kako bi mogle što bolje da izvode pokrete i da neguju svoj talenat. Ona je tu da ih usmerava i podrži, da im da vetar da polete.

Šta očekuješ od BeoBaleta u Kovinu? Pre svega, od sebe očekujem mnogo. Očekujem da će se male balerine odazvati u što većem broju i da ćemo formirati nove klase BeoBaleta. Takođe, ja ću dati sve od sebe i maksimalno ću se truditi da devojčice, naravno i dečaci, sa osmehom dolaze i odlaze sa časova!

Koje želje treba naše vile da ti ispune u budućnosti? Volela bih da balet kao umetnost bude dostupna maltene svim djevojčicama koje žele da nauče da plesu. Volela bih da se baletske predstave češće izvode u našim manjim sredinama, da postoji poseban program na televiziji gde će devojčice moći da gledaju sve baletske predstave. Takodje, volela bih da se BeoBalet proširi, recimo da u  budućnosti proširi svoje grane i u Pancevu. :)

Koji je tvoj omiljeni balet? Moj omiljeni balet je Korsar.

IMG_0401

Ko je imao najviše uticaja u tvom školovanju? Najveći uticaj u mom školovanju je imala moja majka. Nikada neću imati dovoljno vremena da joj zahvalim i vratim barem mrvu onoga sto je ona radila za mene. Ona je bila, jeste i uvek će biti moj oslonac, sidro, luka i najveća podrška. Da sam imala mogućnosti da biram majku to bi bila bas ona. Moja majka Mirjana.

Nego, reci ti nama tvoj čaroban recept – Kako se postaje balerina? Nema tu posebnog recepta. :) Male balerine moraju svakoga dana vredno i marljivo da vežbaju, da budu odgovorne prema svom telu, da nauče da ga slušaju, kao i da se zdravo i redovno da se hrane. Takodje, vremenom nauče da prave lepe punđe, da se nasminkaju i obuku za scenu i da pravilno odrzavaju svoje baletske (špic) patike. Uče da prave piruete, dižu noge do glave, skaču špagu u vazduhu, igraju razne koreografije i igraju u predstavama.