IMG_5814Putopis je književno-naučna vrsta u kojoj putnik nastoji da objektivno opiše kraj koji je posetio, ali istovremeno beleži i sve svoje lične ipresije. Ovo neće biti baš takav putopis o Srebrnom jezeru, ovo će pre biti uputstvo sa smernicama kako provesti najbolji omor sa decom na ovom čarobnom mestu u Srbiji. :)

Nama je bilo potrebno malo vremena da bi nam se slegli svi utisci, doživljaji i osećanja, da bismo mogli detaljno da opišemo kako nam je bilo na Srebrnom jezeru na prvom BeoBalet letnjem art kampu. Inače, tih dana kada smo se tek vratili ne bismo uspeli da napišemo putopis. Tada smo mogli samo da kažemo da je bilo PREDIVNO, sa ogromnim osmehom koji nije silazio sa našeg lica. Ponekad jednostavno ne možete da pronadjete prave reči… Ponekad kada baš imate sreće i kada se zvezde poklope, jednostavno sve radi za vas! Tada imate sve preduslove da provedete 6 čarobnih dana i da ovo putovanje postane ono koje se pamti! <3

IMG_4928Na samom početku želimo da se zahvalimo Hotelu Danubia Park koji je deo Silver Lake Resort-a. Imali smo privilegiju i veliko zadovoljstvo da budemo smešteni u ovom predivnom hotelu! Zahvaljujući njihovoj profesionalnosti, organizovanosti i toplini nama je zaista bilo lako da se posvetimo aktivnostima i sadržaju, pošto su profesionalci odradili savršeno svoj posao i učinili naš boravak ne samo prijatnim, već i nezaboravnim. Imajte na umu da je hotel primio ekskurziju sa 15 malih devojčica, ali kako su naše devojcice posebne tako je i ovaj hotel poseban!

Ogromno hvala celom timu hotela, a posebno gospodji Ivani Simić, bez čije podrške i pomoći ne bismo uspeli da realizujemo ovo čarobno putovanje.

Kada smo razmišljali o tome odakle početi putopis sa Srebrnog jezera, padale su nam na pamet razne ideje, ali pošto smo najavili da je ovo ujedno i uputstvo za odmor sa decom trudićemo se da prvo podelimo sa vama neke naše smernice.

IMG_4939Sam početak putovanja predstavlja odabir idealne destinacije! Mi smo doneli odluku da je za prvi letnji BeoBalet kamp idealna destinacija Srbrno jezero! Doneli smo pravu odluku! :) Prvo, Srebrno jezero udaljeno je od Beograda 110 km, to je nekih sat i trideset minuta vožnje autobusom. Arriva Litas svakodnevno saobraća na ovoj lokaciji!

Zaključak je da je Srebrno jezero destinacija koja je veoma blizu i do koje se stiže veoma brzo, ali kada stignete na jezero vi ste zapravo u drugoj dimenziji. Takodje, ovo je lokacija koja za različite posetioce, nudi različite sadržaje. Na vama je da kreirate vaš lični program i obojite svojim bojama vaše putovanje, a paleta koja vam se nudi je ogromna.

Mi iskreneno verujemo da je ključ uspeha putovanja sa decom, zapravo njihova priprema! Sve mame će sada prvo pomisliti na pakovanje – lekovi, stvari za lepo i ružno vreme, kozmetika… samo da nešto ne zafali. :) Svakako da je ova vrsta pripreme važna i nephodna, ali mi mislimo na nešto drugo.

Naime, to izgleda ovako za primer Srebrnog jezera:

 • Odabir destinacija gde možemo da imamo ujedno aktivan i opuštajući odmor: Srebrno jezero – Danubia Park hotel koji u svom sastavu ima veliko dečije igralište, restoran do koga se dolazi kratkom šetnjom, dvorac i brod za igru dece u sklopu restorana, Aqua park, šetačka staza, mini golf, ekološki park, livade, šume, obale… )
 • Osmišljavanje plan puta koji može da se sprovede po “lepom i ružnom vremenu”: Prvo uverite sebe :) , a deci objasniti da ne postoji lepo i ružo vreme. Postoji sunčano i oblačno ili kišovito… Moramo da naučimo da radimo, uživamo i da sprovodimo aktivnosti po svim vremenskim uslovima. Srebrno jezero ima dovoljno razvijenu infrastrukturu da možete da organizujete nezaboravan odmor po svim vremenskim uslovima.)
 • Priprema aktivnosti za decu: Bilo da putujete sa 15 ili jednom devojčicom razmislite šta mogu da rade. Iskoristite vreme najbolje što možete. Aktivnosti zavise od uzrasta i broja dece, od trenutnih interesovanja, mogućnosti… (Napisaćemo uskoro poseban tekst o aktivnostima za decu). 
 • Priroda je svuda oko nas! Otkrivanje svih karakteristika predela u koji putujete: Srebrno jezero ima karakterističnu floru i faunu. Možete na licu mesta da se upoznate i naučite sve o specifičnim biljkama i životinjama. Osmislite šta sve možete da radite u toj prirodi, kako da pronadjete prirodne rekvizite za igru napolju. Ta saznanja i iskustva su zapravo cilj odmora i rekreativnih u prirodi.
 • Osmišljavanje po jedne “avanture” za svaki dan. To podrazumeva da ste se dobro informisali o znamenitostima i lokacijama u blizini: Sa Srebrnog jezera možete lako organizovati izlete u Veliko Gradište i Viminacijum, plovidbu brodom Silver Star do Golubačke tvrdjave ili ušća reke Pek, ili se pak opredeliti za Ramsku tvrdjavu… 
 • Dobro organizovanje dana: Sa decom nemate mogućnost da dan bude u potpunosti spontan. Da bi stigli sve što se mora, ali i sve što ste planirali morate da se dobro organizujete. Medjutm, ne zaboravite da organizujete dan tako da i vama odgovara. Pored svih aktivnosti važno je da ostavite i neko vreme da detetu bude “dosadno”, tada ono procesiuira i smišlja, a vi sa druge strane takodje treba da imate vreme da saberete svoje misli.
 • Iskreno se zabavite i uživajte u zajedničkim aktivnostima: Setite se igrica koje ste vi voleli da igrate kao dete! Tako ćete se i vi odlično zabaviti, a dete će uživati u zajedničkoj igri i vašem entuzijazmu. Probajte da svakog dana uradite nešto novo, nešto što po prvi put u vašem životu radite vi i dete! (popeti se na drvo, hodati bos, pipnuti žabu ili ribu… izazovi su na svakom koraku)
 • Ponesite materijale za različite krativne igre: Ako ima od čega dete će samo osmisliti bezbroj igara. Tu samo budite oprezni, mi ne savetujemo gomilu igračaka već materijale za igru! Na Srebrnom jezeru deca mogu da nadju razne prirodne resurse za igru – biljke, kamenčiće, drvo.. ali potrebno je pripremiti papire, krede, razne boje, makaze… ili im jednostavno dati ideju / sugestiju šta sve mogu od toga da naprave.
 • Vežbajte u prirodi: Fizička aktivnost je obavezna i veoma važna u svakom životnom dobu. U prirodi je vežbanje jednostavno zabavno! Na Srebrnom jezeru možete da se kupate, vozite bicikl ili rolere, trčite ili šetate na stazi koja ide do Velikog Gradišta, ili jednostano vezbate jogu na livadi ili obali uz zalazak Sunca.
 • Birajte pažljivo “naočare” kojima ćete gledati na svet oko vas: Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koju smo mi načili. Samo od vas zavisi šta ćete uspeti da vidite (stogodišnje drveće, miris mokre zemlje, rosa u travi, predivni oblaci koji se ogledaju u jezeru, najlepši zalazak, nebo puno zvezda…) i šta ćete kao informaciju poslati deci. Od vas zavisi kakav ćete utisak vi i vaša deca poneti sa puta.

Ovo su neke smernice koje smo želeli da podelimo sa vama, jer vreme je godišnjih odmora pa vam možda mogu pomoći u plniranju vašeg sledećeg odmora. Ponekad zbog brznine savremenog života i nebrojanih obaveza zaboravimo neke važne, a tako jednostavne stvari. <3

Kada bismo krenuli da opisujemo do detalja naših 6 dana na Srebrnom jezeru sa 15 predivnih devojčica, to bi postao jedna uzbudljivi roman za decu iz minimum dva toma! :) Zato vam pišemo o raznim zanimljivim aktivnostima koje smo zajedno radile i koje su se našim devojčicama veoma dopale. Evo kako smo se mi proveli na Srebrnom jezeru na prvom letnjem BeoBalet art kampu:

 1. dan

Vožnja autobusom tokom dečijih ekskurzija je uvek posebno iskustvo. Sigurni smo da svako ima uspomene iz autobusa, to je posebno druženje i uzbudjenje! Naše putovanje je trajalo oko sat i trideset minuta. Uvek se smejemo kada uhvatimo decu da šuškaju hranom, a nismo ni iz Beograda izašli… :) U autobusu uvek vlada neka posebna glad! Zato treba smisliti zabavu za autobus. Mi u autobusu uvek pevamo. Tokom ovog putovanja ponovili smo i u glas otpevali ceo repertoar BeoBalet hora. Kada se koncert završio brzo smo prešli na legendarnu igru za putovanja Na Slovo na slovo.

IMG_5119Stigli smo u naš hotel Danubia Park. Naravno glavno pitanje je bilo ko će sa kim biti u sobi. Do poslednjeg momenta nisu znale da li će im se želje ispuniti. Ponosni smo na to kako su se sve devojčice zajedno lepo družile. Napravila su se i neka prijateljstava za ceo život. <3 Sve u svemu devojčice su bile oduševljene hotelom, sobama i svojim parom.

Odmah smo rešile da krenemo u istraživanje Srebrnog jezera, a taman je bilo vreme i za ručak. Nakon kratke šetnje od 5 minuta stigle smo do jezera. Bile su zadovoljne, jezero je ispunilo njihova očekivanja na prvi pogled. Devojčice su tu pronašle malu rampu koju su svakog dana prolazile kao limbo dance.
Zatim počinje njihova mala potraga da pronadju pravo i veliko sidro, jer tu gde je sidro tu je i naš predivan restoran Sidro gde ćemo u narednih 6 dana imati ručak i večeru. Restoran ima ogromnu lepu terasu na samoj obali jezera i tu su devojčice uživale u svojim obrocima. Medjutim, to nije kraj! U sklopu restorana je i predivno igralište za decu – devojčice su se odmah podelile u dve ekipe gusarke u brod, a princeze u dvorac. Tada su počele da smišljaju svoju predstavu “Pepeljuga 2”.

Prvi dan je uvek tako uzbudljiv, sve je novo i iznenadjenja su na svakom koraku. Za laku noć smo ostavili nešto stvarno posebno – čitanje bajki ispod čarobnog ćilima sa baterijskim lampama! To je aktivnost koju svi jedva čekamo! Kada se spremimo za spavanje svako veče biramo po jednu sobu gde se svi okupimo. Tada dolazi čarobni ćilim koji kada nas prekrije i očas teleportuje u neki drugi svet. Tako smo mi svako veče putovali u neku novu bajku, svet i zemlju! Na devojčice je veliki utisak ostavila bajka Princeza na zrnu graška

 1. dan

Srebrno jezero je turističko mesto, ali istovremeno mirno, sigurno, ušuškano. Deca u takvim uslovima mogu da nadju svoje putanje. Koliko devojčice vole kada one nešto znaju i kada predvode. Tako se stiče osećaj sigurnosti i samopouzdanja.

IMG_5668Odmah nakon predivnog doručka koji je svakog jutra bio poslužen kao švedski sto sa raznim ukusnom djakonijama za decu u restoranu hotela, počinje istraživanje okoline! Pronašli smo pešačku stazu koja vodi sve do Velikog Gradišta, zatim luku i mini terene. Usput smo svratile do malih rukavaca gde ljudi pecaju. Tu počinje naša priča o prirodi, ali i o zagadjenju i ekologiji jer one vide stotine plastičnih flaša na obali. Dogovorili smo se da napravimo herbarijum! Uzbudjeno počinjemo da prikupljamo različite biljake.

Obavezni deo našeg dana postalo je vežbanje igre Školice, (igrale su i velike balerine, a ubedljivo najbolja u ovoj igri je Andrea). Spremamo se za finale i biramo devojčice koje najbolje skakuću i održavaju ravnotežu. Druga omiljena igra je Laste prolaste. Pitamo se da li se sećate te igre?

 1. dan

IMG_4931Ovaj dan svakako je obeležio izlet u Ekološki park koji se nalazi u sklopu Siver Resort-a! Obećavamo vam da će vas očarati priroda i da ćete osetiti mir i harmoniju. Mi smo prvo slušali kratko predavanje na obali jednog od ribnjaka, o specifičnostima ovog ekološkog parka. Devojčicama je priča bila interesanta i odmah su poželele da obidju park i upoznaju se različitim autohtonim biljkama i zivotinjama.

Prvo su naučile da se u ribnjacima čuvaju ribe – zlatni karaš i linjak, koji su postali veoma retki u našim vodama. Zatim smo obišle koke, zečeve, guske, te farme autohtonih vrsta svinja – mangulicu, moravku i resavku. :) U toku naše šetnje naišli smo na crni dud! Kako je divan onaj osećaj kada samo ubereš sa drveta i odmah pojedeš. Kako smo samo slatki i musavi bili!
Mi smo bili oduševljeni kako su one bile radoznale i kako su bile hrabre i voljne da sve dodirnu, upoznaju i razumeju! Čudo su ove naše devojčice! <3

Popodne počinjemo da se upoznajemo sa rimskom mitologijim! Najbolje se uči kroz igru, zato smo organizovali izvlačenje papirića ko će biti koja maska – rimsko božanstvo na našem maskembalu. Devojčice su zadovoljno prihvatile svoje nove uloge i zadatke.
Odmah zatim kreće priprema za večeru. To veče smo organizovali omiljeno crtanje “špageta” po licu, kojima smo dodali oblačenje predivnih haljinica i gumenih čizama – jer napolju pada letnja kiša. To je bio naš dress code za restoran i tu večeru.

 1. dan

Ovog puta smo rešile da obidjemo drugi deo jezera i da odaberemo novo najlepše mesto u prirodi za našu igru.

IMG_4783Našli smo ogromnu livadu sa malom šumicom gde će devojčice imati dovoljno mesta da lete, igraju igre sa padobranom, da prave picu od balerina i još što šta.

Šetalište oko jezera iscrtano je našim kredama. Našle smo idealan trotoar koji je bio umetničko platno našim kredama i vrednim ručicama. Posebno smo ponosni na apstraktno slikarsko remek-delo koje je nastalo tokom naše igre iks i oks.

Veče smo svi uzbudljivo iščekivali jer pravimo maskenbal rimskih bogova. Prvo smo u jednoj sobi izvadili sve materijale za maske koje smo imale u tom trenutku. To je bilo mnoštvo hamera, krep papira, škokičavih papira, traka, boja, cirkona, perja, perlica… ne biste verovali šta se sve tu našlo. Od tih materijala na licu mesta smišljamo kako ćemo da napravimo masku, i kako najbolje da opiše to rimsko božanstvo. Kreativnost i mašta na delu. U defileu svaka devojčica predstavlja svoju masku, govori koji je Bog i priča nam priču u vezi posebnih moći, svrhe i cilja, kako ovaj svet čini boljim. Mi so bili oduševljeni njihovom maštom i pričama koje su smislile. :)

 1. dan

IMG_4876Dan rezervisan za krstarenje Dunavom. Mi smo plovili brodom Silver Star 28. juna, a već sutra dan se obeležavao medjunarodni dan Dunava. To su bili idealni uslovi da se upoznamo sa tom snažnom i moćnom rekom Dunav!

Učili smo i o zemljama koje nas okružuju, a razgovarale smo i o tome kakav je to osećaj kada dve zemlje razdvaja Dunav. Mi smo bile u sredini, su Rumunija i Srbija bile na različitim obalama Dunava.

Zatim smo počeli da učimo šta je to pejzaž, i kako se slika pejzaž. Kako smo mi slikali pejzaž iz broda rešili smo da naučimo šta je to impresionistički pejzaž. Kako su to imresionisti slikali – a šta je impresija? Tada se prisećamo boja neba, zalazaka, oblaka, boje Dunava… tada učima da nebo ne mora uvek da se boji plavo…Tada počinje i velika zabava slikanja sundjerima!

IMG_5073Na plovidbi do tvrdjave Golubački grad devojčicama se posebno svidela Stena Babakaj i legenda vezana za nju. Nama je ploviba zaista brzo prošla, te čim su devojčice ugledale tvrdjavu krenulo je oduševljenje.

Potpuno smo sigurni da su sve devojcice zamišljale da je Golbačka tvrdjava njihov dvorac, a da su one princeze. Ne krivimo ih, od kada se Golubačka tvrdjava rekonstruiše sve više poprima izgled Disney dvorca. :)
Naravno da smo naučili legende koje objašnjavaju kako je tvrdjava nastala, kada je nastala, koliko ima kula i šta je 10 dodata topovska kula – tamo smo i bile!

Popodne ne znamo šta ćemo pre. Zabava počinje sa oslikavanjem majica. Niko nije očekivao da će devojčice zapravo biti slikarski štafelaji. Svi smo uživali u ovom uzbudljivom slikanju, a slikale su jedna drugoj Golubačku tvrdjavu.

Kako se polako završava peti dan Beobalet letnjeg kampa mi sve više uvidjamo da nam fali vremena za sve što smo naumile da uradimo. Tada brzo završavamo scenario za njihovu predstavu “Pepeljuga 2”, zatim instrumenti, te slažemo naše herbarijume! Timski rad BeoBaleta dolazi do izražaja i ovaj tim uspeva sve ciljeve da završi i ispuni iznad očekivanja! <3

 1. dan

IMG_4790Vreme da se oprostimo od jezera. Naš način da se oprostimo bio je da svi napravimo vence od jezerske vrbe. Na taj način ponećemo jedan deo jezerske magije sa sobom.

Naučile smo i kako se pravi Leksikon drugarstva – ne da ga kupimo, već da ga napravimo i ukrasimo onako po našoj meri.

Na ovom Beobalet letnjem kapu mi smo spojili devojčice iz svih naših grupa i gradova. Ponosni smo što su ovde započela neka predivna prijateljstva. To su divne uspomene za budućnost. Naš plan je bio da se sve devojčice upišu jedna drugoj u leksikon. Obećale smo da ćemo te leksikone čitati sledeće godine.

Kako bi naše druženje još malo produžili organizovali smo izlet i u Veliko Gradište.

Na njihovoj čuvenoj letnjoj pozornici u Dunavskom parku, devojčice su izvele predstavu “Pepeljuga II”. Predstava je zaista fantastična i mi smo obećali da ćemo kada tad uraditi ovaj maestralan nastavak. Baš smo ponosne na devojčice jer su same radile svoju predstavu i pokazale su nam da… nismo im samo dale ribu, naučile smo ih da pecaju

IMG_4901Kej u Velokm Gradištu je veoma lep. Imate pogled na Dunav i Rumuniju. Odmah uz kej je divan park sa dečijim igralištem. Konstatovali smo da su brodovi ičamci važan simbol ovog kraja, pošto je i tu veliki brod koji su devojčice uz pomoć svoje ogromne mašte pretvore u svoju pozornicu.

Lako smo obišle grad. Uživale smo u šetnji tim malim ulicama. Stigle smo i do gradskog muzeja, ali on nije radio ovog puta. Nismo se puno sekirale, jer nešto treba da ostane i za sledeći put!

A što se tiče nas…Zamislite da svakog dana čujete “kako je ovde lepo”, te “ovo jezero mora da je čarobno”, zatim “ja želim da ostanem još”, “ovo mi je najbolja ekskurzija”, a sad sve to pomnožite sa 15! Naša razmena energija i emocija na tom prelepom mestu bilo je čarobno iskustvo za svakog od nas! Mi bismo naše čarobne devojčice vodili i na Mesec i one to zanju.

 

Do nekog sledećeg putovanja,

Vaš BeoBalet

<3 <3 <3