Novogodišnja baletska predstava „Čarolija Krcka Oraščića“ održaće se u utorak, 21. decembra u Kristal dvorani hotela Hyatt. To je adaptirana bajka u dva čina koju izvodi preko 100 balerina BeoBaleta u 20 premijernih koreografija.

Krcko Oraščić je simbol novogodišnjih i božićnih praznika.

Radnja ove kultne bajke povezuje realno i imaginarno. Proslavu Božića u domu u krugu porodice, otvaranja poklona, isticanje različitih vrednosto poklona, sve ono sa čime se deca i odrasli lako mogu identifikovati. Neizostavan je i tipičan deo svake bajke borba dobra i zla, koja se ovde odigrava između kraljice pacova i olovnih vojnika. Međutim, po nama najvažniji deo je onaj kada počinje čarolija imaginarnog, putovanje i upoznavanje kraljevstva slatkiša i njegovih stanovnika – Ruske igre, Kineskinja, Arapskog plesa, Šećerlema, Pahuljica, Šećerne Vile…

Novogodišnji i božićni praznici nas podsećaju da treba da verujemo u čuda, da maštamo i otvorimo srce. To je ujedno i poruka naše predstave.

Radnja naše predstave prilagođena je izvođenju dece. Balerine će izvesti 20 koreografija u dva čina. Njihova snaga i čarolija je u njima samima, zajedno će pobediti kraljicu pacova, spasiti Krcka Oraščića i novogodišnje praznike. One su glavni likovi koji koriste u narativu likove Klare, Krcka Oraščića i Štroselmajera.

Za originalan balet Krcko Oraščić uzeta je priča Aleksandra Dime, Priča o Krcku Oraščiću, koja je zapravo adaptacija originalne bajke E.T.A. Hofmana, Krcko Oraščić i Kralj miševa iz 1819. godine. Glavna junakinja Maša (u originalu Mari, ili Klara u drugim koreografskim verzijama), spoznaje klasičnu borbu dobra i zla, kao pokretače fantastičnih događaja i šarenolikih dečjih emocija. Dvojnost muških karaktera, Kralja miševa i Droselmajera, nasuprot drvenom lutku Krcku Oraščiću i Princu iz bajke, kao tama i svetlost, iskazuje njenu želju za srećnom ljubavlju i sigurnošću koju pruža čarobna prinčeva lađa. U snu devojčice, banalni prostor njene sobe se pretvara u bojno polje ili ambijente dalekih i egzotičnih zemalja.