Gala koncert „BeoBalet bajka“ održaće se u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u četvrtak, 16. juna sa početkom u 19.30 časova. Biće to prilika da publika uživa u maestralnom izvođenju 20 koreografija i varijacija iz poznatog klasičnog baleta “Krcko Oraščić”, koje će izvesti preko 120 balerina, uzrasta od 3 do 15 godina, uz specijalne muzičke goste.

“Krcko Oraščić” je jedan od najpoznatijih klasičnih baleta koji je napisao Čajkovski, detaljni scenario za balet dao je koreograf Marijus Petipa, a kao osnova za libreto uzeta je priča Aleksandra Dime, Priča o Krcku Oraščiću, koja je zapravo adaptacija originalne bajke E.T.A. Hofmana, Krcko Oraščić i Kralj miševa iz 1819. godine.Krcko Oraščić je heroj uz koga se deca upoznaju sa baletom i obično ostanu zauvek zaljubljena u njega, u taj svet mašte, snova, ljubavi i pravde.

BeoBalet je više od baleta! To je umetnički centar za decu gde se deca upoznaju sa baletom, muzikom, glumom i opštom kulturom.

Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti i to je citat na kome se godinama gradi BeoBalet. Za decu je detinjstvo najznačajniji period za njihov intenzivan razvoj. BeoBalet radimi sa decom od 3 do 15 godina i trudi se da njihovo detinjstvo bude zanimljivo, puno izazova, iskustva i saznanja u kome će razvijati veštine, potencijale, svoju ličnost i telo.

Insistiramo na drugačijem kulturnom okruženju, otkrivamo i negujemo prave vrednosti. Zajedno otkrivamo klasični balet i muziku, te posećujemo pozorišta, muzeje i galerije.

Sa najvećim uzbuđenjem male balerine nastupiće na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. To će biti prilika da obiđu i upoznaju „hram umetnosti“ i upoznaju se sa istorijom Ilije M. Kolarca, čijom voljom je nastala zadužbina. Kolarac je 1878. godine, sve što je imao ostavio svom narodu za širenje nauke i kulture.