Banja_KoviljacaDečiji karneval u Loznici održaće se u četvrtak, 14. juna. BeoBalet ima zadovoljstvo da sa svojim devojčicama učestvuje na karnevalu po drugi put. Ove godine rešili smo da okupimo balerine iz tri naša grada Beograda, Kovina i Loznice, kako bi zajedno učestvovale u programu i defileu.

Loznica je grad koji BeoBalet obožava! Zbog toga smo rešili da ujedno organizujemo BeoBalet izlet i da našim devojčicama predstavimo ovaj znameniti kraj. Ovog puta balerine idu u osvajanje Tršića, Banje Koviljače i Loznice. Mi se unapred veselimo našoj novoj avanturi u jednom od najlepših predela naše zemlje.

„ Ja sam se u Srbiji rodio i uzrastao i zato mi se čini da na svijetu nema ljepše zemlje od Srbije ni ljepšega mesta od Tršića “. Vuk Stefanović Karadžić

Znamenito mesto Tršić nalazi se na 7 km od Loznice i rodno je mesto Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma. Istorijat Tršića počinje 17.9.1933. godine, kada je u organizaciji Odbora za obnovu spomen objekta Vuku Karadžiću uz podršku Ministarstva prosvete Kraljevine Jugoslavije i angažovanjem stanovnika Jadra obnovljena Vukova spomen kuća. Tom prilikom je u dvorištu Vukove kuće održan prvi Vukov sabor.

trsic-srbijaObnovljena kuća predstavljala je svojevrstan spoj načina života srpskog seljaka sa kraja 19. veka i Vukovog životnog puta i rada. Republika Srbija je 1979. godine proglasila Vukovu spomen kuću nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Ceo kompleks predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom u kojem se nalaze objekti narodnog graditeljstva u kojima su smešteni Muzej Vukovih sabora, Muzej jezika i pisma, opančarska i krojačka radnja, kao i galerija. Otvorena je i knjižara, gostinska kuća (danas Kuća pisaca). Na saborištu je izgrađena crkva brvnara posvećena Arhangelu Mihailu.

Danas Tršić predstavlja jedinstven spomenički kompleks, koji godišnje poseti više desetina hiljada turista , koji imaju priliku da uživaju u divnom skladu prirodnih lepota i narodne tradicije, kao i da se upoznaju sa istorijom, jezikom i kulturom srpskog naroda. Tokom leta i vikendom Tršić je omiljeno izletište Lozničana.

Banja Koviljača se nalazi u zapadnoj Srbiji na desnoj obali reke Drine. Na ovom prostoru se susreće brdoviti Jadar, blago zatalasana Pocerina sa plodnom zaravnjenom Mačvom. Prirodni elementi koji geografski određuju Banju Koviljaču su: planina Gučevo, reka Drina, plodna ravnica Lozničkog Polja i sumporovite vode Banje Koviljače.

banja-koviljacaMesto sa gotovo idealnim uslovima za život naseljavano je od najstarijih epoha civilizacije pa sve do današnjih dana. Prvi zapis o Koviljači načinjen je 1533. godine kada se ona pominje kao naselje u Nahiji Bohorina, naziv koji se i danas sreće samo u izmenjenom obliku po okolini. Na močvarnom području oko izvora lekovite vode, spontano je nastalo banjište gde su bogati Turci dolazili porodično na teferič, a malo kasnije tu podigli i prvi ženski hamam. Prvobitan naziv Banje je bio Smrdan Bara, zatim Smrdan Banja, a onda po selu Koviljači, ili možda po predivnom bilju narod je nazvao Banja Koviljača. Vuk je kao takvu pominje u svojim zapisima 1827. godine, a uređenje zapuštene Banje počinje polovinom 19. veka.

Državni hemičar Ilić je 1855. godine uradio prvu hemijsku analizu. Posebno važna godina za Banju je 1898. kada je Ukazom Narodne Skupštine, Banja data na eksploataciju narodu okruga podrinjskog u trajanju od 50 godina. Od tada kreće i ubrzan razvoj mesta sa svim obeležijima savremenog turizma. Godine 1907. završeno je glavno sumporovito kupatilo sa dva veća bazena za grupne terapije i četrdeset kada za individualne kupke. Godine 1910. počinje gradnja pruge Šabac – Banja Koviljača, sledi gradnja banjskih vila: Koviljača, Bosna, Dalmacija, Hercegovina, hotela Beograd, a na 40 hektara je uređen jedan od najlepših parkova Srbije.

Kao kruna u arhitektonskom nizu 1932. godine otvorena je luksuzna banjska dvorana „Kur-salon“, koja do današnjih dana predstavlja jedan od simbola srpskog ugostiteljstva. Nadolazeći rat zaustavlja dalji poletni razvoj Banje Koviljače da bi se zatim, u posleratnom periodu krenulo u osavremenjivanje turističke i lečilišne ponude.

LoznicaO Loznici vam nećemo pisati sada… Ovaj grad zaslužuje poseban post na našem sajtu. Želimo da vam detaljno napravimo mini plan za obilazak magičnog lozničkog kraja, jer sigurni smo da ćete se kao i mi zaljubiti na prvi pogled! <3

Informacije – tekst o Tršiću i Banji Koviljači preuzeti su sa sajta Turističke organizacije grada Loznice.

Jedna od najčarobnijih osoba iz Loznice takodje će dobiti poseban post, ali i sada želimo da iskoristimo priliku i da joj se zahvalimo. Hvala ti Milice Ivanović! Zbog tebe je BeoBalet u Loznici! <3